Home / Google Tag Manager / Google Tag Manager Nedir? Ne İşe Yarar?

Google Tag Manager Nedir? Ne İşe Yarar?

Google Tag Manager Nedir?

Google Tag Manager (Google Etiket Yöneticisi), ücretsiz bir etiket yönetim sistemidir. Etiketler Javascript ve/veya HTML kodlarından oluşturulabilir. Web sitemize yazılımcıya gerek duymadan belli kurallar belirleyerek istediğimiz sayfalara kodlar eklememize yardımcı olur. Basit kullanımlarda Google Ads, Facebook Piksel, Google Analytics, Google Optimize, Hotjar gibi onlarca reklam ve takip kodunu hızlıca ekleyebiliyoruz. Bir hesap içerisinde birden fazla web sitesi ve fonksiyon kullanılabilir. Android ve IOS uygulamalarımız içinde kullanılabildiği gibi AMP sayfalarımız içinde destek vermektedir. Tüm bunların genelinde bize sağladığı en büyük fayda; web sitemize ekleyeceğimiz tüm harici kodları tek bir yerden görüntüleyebilmek ve kontrol edebilmektir.

Google Tag Manager Bileşenleri

Google Tag Manager, etiket yöneticisini kullanırken aşağıdaki kavramları çok fazla kullanıyor olacağız. Kısaca nasıl kullanacağımızı özetlersek; sitemize Google Analytics kodunu entegre etmek istediğimiz de bunu bir etiket olarak ayarlarız. Bu etiketin ne zaman devreye gireceğini veya girmeyeceğini tetikleyiciler ile ayarlarız. Etiketleri ve tetikleyicileri özel bir kritere göre (ürün türü, sayfa türü, kullanıcı kimliği, scroll yüzdesi, sayfada kalma süresi gibi..) sınırlandırmak veya zenginleştirmek istersek değişkenleri kullanırız.

Etiketler (Tags)

Etiketleri; Google Analytics, Google Optimize, Hotjar gibi üçüncü tarafa izleme bilgisi göndermek için kullanırız.

Tetikleyiciler (Triggers)

Tıklamalar, form gönderimleri veya sayfa yüklemeleri gibi etkinlikleri kontrol edebiliriz. Tetikleyici sayesinde etiketin ne zaman gösterilmesi gerektiğini ayarlayabiliriz. Örneğin bir etiketin sadece https://www.mtakarsu.com/form/tesekkurler.html sayfasında çalışmasını istiyorsak tetikleyiciyi aşağıdaki ayarlarda kullanmamız gerekir.

  • Etkinlik: Sayfa Görüntüleme
  • Tetikleyici Türü: Sayfa Görüntüleme
  • Bu tetikleyici şu koşulda etkinleşir: Bazı Sayfa Görüntülemeler
    • Bir Etkinlik meydana geldiğinde ve bu koşulların tamamı doğru olduğunda bu tetikleyiciyi çalıştır:
      Page URL; şuna eşittir; https://www.mtakarsu.com/form/tesekkurler.html

Değişkenler (Variable)

Değişken; ürün adı, fiyat değeri veya tarih gibi değişecek bir değere ait yer tutucudur. Web sayfanızdaki veya mobil uygulamanızda ki verileri etiketlere, tetikleyicilere ve değişkenlere taşımanızı kolaylaştırmak için kullanılır.

Neden GTM Kullanmalıyım?

  • Ücretsiz: Muadil farklı araçlarda bazı özellikler ücretli olarak sunulmasına karşın Google Tag Manager tüm fonksiyonları ile tamamen ücretsizdir.
  • Kendin Pişir Kendin Ye: Google Tag Manager kurulumu sonrasında ürününüze (web sitesi, mobil uygulama, amp projesi) bir kod eklemek istediğinizde yazılımcı ihtiyacınız yoktur. Kendi kodunuzu kendiniz kolayca ekleyebilir, yayınlayabilir, ön izlemede kontrol edebilir ve istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz.
  • Güvenlik: Tabii ki güvenlik açısından da manuel eklemelere göre dolaylı yollardan da olsa daha sağlıklı olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Dosya download/upload yapmadığınızdan dolayı bir çok olası güvenlik riskini almamış oluyorsunuz. Yanlış bir dosya veya sayfada değişiklik yapma riskiniz azalıyor. Çok hızlı müdahale edebiliyorsunuz.
  • Hata Ayıklama ve Ön İzleme: Google Tag Manager hata ayıklama ve ön izleme özelliklerini kullanarak oluşturmuş olduğunuz etiketlerin kontrollerini sağlayabilirsiniz. Sitenize ve/veya uygulamanıza kodların zarar vermesini engelleyebilirsiniz. Değişikliklerinizi canlıya almadan önce etiketlerinizin nasıl çalıştığını görebilir, herhangi bir sorun oluşması durumunda anlık olarak müdahale edebilirsiniz.
  • Popüler Ürünlerle Tam Uyum: Google Ads, Facebook Piksel, Google Analytics, Google Optimize, Hotjar gibi 50 yi aşkın popüler ürün için tam uyumlu destek vermektedir. Tüm bu tam uyumlu araçların haricinde “Özel HTML” alanından istediğiniz etiketleri ekleyebilirsiniz.
  • Türkçe Dil Desteği: Türkçe dil desteğinin olması kolaylık sağlayabilir.
  • Asenkron Kod Sistemi: Bir tetikleyiciyi tetiklemeden önce diğer kodlarımızın beklemesini sağlar. Böylelikle takip etiketlerimizin sayfa yüklenme hızlarına olumsuz etkisini önlemiş oluruz.
  • İçe Aktar ve Dışa Aktar: İçe ve dışa aktar sayesinde kapsayıcılarımızı(container) sadece ID değişikliği yaparak aynı ayarlarla farklı bir siteye hızlıca taşıyabilir ve kullanabiliriz.
  • Versiyon Kontrolü: Daha önce yaptığınız işlemlerin hepsini görüntüleyebilirsiniz. Bunun sayesinde yayından geri alma, düzenleme, eski versiyona dönme, tekrar yayına alma gibi işlemleri yapabilirsiniz.
  • Birden Fazla Çalışma Alanı(Workspace): Farklı ekiplerin aynı Google Tag Manager hesabı üzerinde birbirlerinden bağımsız olarak çalışmalarına imkan tanır.
  • Kullanıcı Yetkilendirme: Google Tag Manager hesabınıza yeni bir kullanıcı ekleyebilir ve bu kullanıcılara hesap üzerinde aracın verdiği farklı seviye yetkilendirme özelliği sayesinde farklı izinler tanımlayabilirsiniz.
  • Değişiklik Geçmişini Görebilme: Kullanıcıların hesapta yaptıkları değişiklikleri görebilirsiniz. Birden fazla kullanıcının olduğu hesaplarda yapılan işlemleri takip edebilmek adına güzel bir özellik.

Google Tag Manager İle Google Tag Manager 360 Arasındaki Farklılıklar

Google Tag Manager küçük ve orta ölçekli firmalar için ideal olmasında ki en büyük nedenlerden birisi işlevsellik konusunda Google Tag Manager 360 dan farkının olmamasıdır. Temel becerilerinde herhangi bir kısıtlamaya gidilmemiştir. Aralarındaki farklılıklara bakacak olursak;

  • Limitsiz Çalışma Alanı
    • Ücretsiz sürümde 3 ile sınırlı
  • İleri Teknik Destek
    • Büyük ölçekteki firmalar için ideal.
  • Onaylı İş Akışları
    • Bir kodun canlıya alınması için çeşitli kullanıcılardan onay sürecine girmesidir. Bu da firmaların iş akış süreçlerine uydurabilmek adına tercih ettikleri bir özelliktir.
  • Etiketlemeye Kontrollü Erişim Alanı
    • Belli bölgelere belli kullanıcıların ulaşarak ekleme, düzenleme yapabilmesini sağlamak için kullanılır. Firmaların iç süreçlerinde yaptıkları yetkilendirme süreçlerini desteklemek adına yapılmıştır.

Önümüzdeki dönemlerde bu özelliklerde nasıl bir değişim politikası izlenir bilinmez ama güncel bilgilere ücretli ve ücretsiz versiyonların karşılaştırıldığı sayfadan ulaşabilirsiniz.

Google Tag Manager Alternatifi Ürünler

İncelemek isterseniz bazı alternatif ürünler aşağıdaki gibidir.

5/5 - (2 votes)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mualla Premium Chocolate