Home / E-Mail Marketing / E-Mail Marketing Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

E-Mail Marketing Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

E-posta Pazarlamada Geri Dönüşüm Oranlarını Artırmanın Yolları

Hoşgeldin Maili

Sitemize kayıt olanlara hoşgeldin adı altında mail gönderebiliriz. Bu mail site içeriğimize göre ürünlerimizden, güncel kampanyalarımızdan, verdiğimiz hizmet ile ilgili bilgilerden kısaca bahsedebilir. Bununla ilgili onlarca örneği google üzerinden bulabilirsiniz. Buraya örnek eklemek istemedim güncel bir araştırmayla çok güzellerini bulabilirsiniz. Ayrıca benzer uygulamayı kullanan sitelere yeni üyelik açarak son kullandıkları şablonları incelemeniz bu konuda size daha büyük fayda sağlayacaktır.

E-Posta Müşteri Segmentasyonu

Müşterilerimizi ilgilendikleri ürünlere göre segmentlere ayırmalıyız. Bunu yaptığımızda ilgilendikleri ürünlerde olan kampanyalar veya ürünlerde olan farklılıklar üzerinden sadece ilgili kişilere özel mailler atma şansı yakalarız. E-Ticaret siteleri için müşterileri pahalı ya da ucuz ürüne yönelik yaptıkları alışverişler için veya bir seferde yaptıkları alışveriş tutarları üzerinden de segmetlere ayırmakta fayda vardır. Bu şekilde çeşitlendirerek farklı mail grupları oluşturduğumuzda mail iletişimimizi daha güzel sağlayabiliriz.
Erkek ürünlerini kadın müşterilere göstermek ne kadar yanlışsa, 30 TL lik ürün alma alışkanlığı olan bir müşteri ile 3000 TL lik ürün alma alışkanlığı olan müşteriyi de aynı mail döngüsüne sokmak yanlış olacaktır ve sonuç almayı zorlaştıracaktır.

E-Posta Davranışsal Analiz

Gönderdiğimiz maillerin etkilerini ve müşteri davranışını incelemeliyiz. Belli bir gruba mail attığımızda bu müşteriler nerelere bakıyorlar? İndirimlere mi bakıyorlar? Başka bir kategoriye geçerek orayı mı inceliyorlar? Bunları iyi analiz ederek gruplar arasında düzenleme yapılabilir. Ama en önemlisi bir sonra göndereceğimiz maili bu analiz sonrası daha ilgi çekici ve daha işlevsel atabiliriz.

Dönüş Mailleri ve Takip

Mailleri açmayan müşteriler için farklı bir mail gönderilebilir. Tekrar açmayan müşterilere sms gibi farklı kanallardan ulaşmaya çalışılabilir. Bu şekilde ulaşılamayan müşteri aranarak bilgi güncellemesi veya ulaşılabilecek farklı kanalların tespiti yapılabilir. E-Ticaret siteleri için bu mail takipleri farklılaştırılabilir. Örneğin sepette ürünü olan müşterilere sepetteki ürünlerini hatırlatan bir mail atılabilir. Bu ürünlere özel indirim mailleri atılabilir, kargo bedava olarak bir mail atılabilir. Bu stratejiler sektörünüze göre çoğaltılabilir.

E-Posta A/B Testleri

Mail gönderimlerinde de a/b testleri çok önemlidir. Açılma oranları, okunma oranları, tıklama oranları gibi metrikler göz önüne alınarak içerikte ve başlıklarda değişiklikler yapılarak testlerin yapılması oranları artırmamızda büyük fayda sağlayacaktır.

Data Toplama

Varsa fiziki mağalarımız, satış noktalarımız, bayilerimiz üzerinden yapılan satışlar veya bilgilendirmelerde mutlaka müşteriye ait mail datalarını toplamalıyız.

E-Posta Gönderimini Zamanlama

Müşterilerin mailleri daha fazla okuduğu ve daha fazla açtığı zamanların iyi tespit edilmesi gerekiyor. Her sektör ve müşteri kitlesine göre bu saatler farklılık gösterecektir.

Diğer Dikkat Edilmesi Gereken Konular

  • Maillerde bol resim ve bol link olmalıdır. Müşteri bir linki atlarsa diğerine tıklayabilmelidir.
  • Mail üyelikleri mail onaylı şekilde yapılırsa data güzel bir datamız olur.
  • Üyelikten çıkmak için konulan linkler görünür olmalıdır. Çıkmak isteyen kullanıcı kolaylıkla çıkabilmelidir. Bu bizim öncelikle datamızın data temiz olmasını sağlayacaktır.
  • Pasif data ile aktif datanın ayrımı yapılabilir. Pasif dataya daha az sıklıkla mail göndermek daha sağlıklı olacaktır.
  • Sistemden çıkan kişiler telefon ile aranarak listeden çıkma sebepleri öğrenilebilir. Buna göre stratejiler yenilenebilir.
  • Maillerin mobil uyumluluğu çok önemlidir. Günümüzde mailler yüksek oranda mobil olarak kullanılmaktadır.
  • Mail gönderim sıklıklarını sabit tutmak daha faydalı olmaktadır. Aynı sıklıkta, aynı günlerde ve aynı saatlerde mail göndermek daha sağlıklıdır.
  • Stok olmayan ve sonradan temin edilerek stok açılan ürünler için atılan bilgilendirme mailleri çok etkili oluyor. Sitede “stoğa gelince haber ver” butonu bu konuda çok işlevseldir.
  • Çapraz satış epostaları atılabilir. Örneğin; iPhone 7 kılıf alana, iPhone 7 batarya önerisi veya iPhone 7 sarj aleti önerisi gibi.
  • Mail gönderiminde kullanılan ip adresinin kalitesi önemlidir.
  • Hard Bounce ve Soft Bounce Kavramları
    • Hard Bounce: Böyle bir e-posta yok.
    • Soft Bounce: Karşıdaki mail sunucusu sorunlu (3 kez soft bounce a düşen bir kişiyi listeden çıkarmak iyi olabilir.)
Rate this post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mualla Premium Chocolate