Home / Google Tag Manager / Google Tag Manager Nasıl Kurulur?

Google Tag Manager Nasıl Kurulur?

Google Tag Manager Nasıl Kurulur?

Kurulum sırasında bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir.

  • Eğer ajans olarak kurulum yapıyorsanız her müşteriniz için farklı bir Google Tag Manager hesabı açmalısınız. Google Tag Manager containerları taşınabilirler fakat ayrı hesaplar üzerinden takip etmek daha rahat olacaktır.
  • Eğer şirketiniz içinse ve birden fazla web siteniz varsa, tek bir hesap üzerinden devam edip her site ya da uygulama için ayrı bir container oluşturabilirsiniz.

Container (Kapsayıcı): Google Tag Manager’ın hesap seviyesinin altında yer alan nesnedir. Google Analytics te ki “Mülk” gibi düşünebiliriz. Ama yukarıda bahsettiğimiz gibi Containerlar Mülklerin aksine taşınabilirler.

gtm.js Nedir?

Kurulum adımlarına geçmeden önce web sitemizde head ve body kısımlarına ekleyeceğimiz iki ayrı kod bulunmaktadır. Bunların ne işe yaradıklarını ve neden 2 ayrı kod ekleyeceğimize değinelim.

Bize verilen 2 parça kodun ilk kısmı javascript fonksiyonundan oluşmaktadır. Bu fonksiyon sayfa içi çerezler, client ve/veya kullanıcı tanımlı dataLayer iletilerinin/etkinliklerinin (görüntüleme, tıklama, kullanıcı ID, şehir vb.) Google Tag Manager içerisinde entegre edilmiş servislerle olan iletişimini (senkron veya asenkron) sağlamaktadır. 2.kısmı oluşturan iframe kodu ise javascript çalışmayan durumlarda alternatif olarak veri edinimi için kullanılmaktadır. Verinin sağlıklı ve eksiksiz alınabilmesi için 2 kısmında eklenmesi gerekmektedir.

Google Tag Manager Kurulum Adımları

  1. tagmanager.google.com sayfasına giderek google hesabınız ile oturum açın.
  2. Web, Mobil veya AMP projeniz için bir profil oluşturun.
  3. Google Tag Manager snippet kodlarını projemize ekleriz;
    1. Web Sitemiz için;
      1. <script> kod snippet’ini web sayfanızın <head> bölümüne, tercihen <head> açılış etiketinin olabildiğince üstüne, ancak dataLayer bildirimlerinin altına yerleştirin.
      2. <noscript> kod snippet’ini web sayfanızın <body> etiketinin en üstüne yerleştirin.
    2. AMP için;
      1. JavaScript snippet’inin <script> kısmını, </head> kapanış etiketinin hemen üstüne yerleştirin.
      2. <amp-analytics> bölümünü <body> açılış öğesinin hemen sonrasına yerleştirin.
    3. Mobil Uygulamalar için;
      1. Mobil uygulamalar için Google Tag Manager uygulanması, Firebase SDK’sı ile birlikte gerçekleştirilir.
  4. Google Tag Manager panelinden yeni etiket oluştur diyerek Google Ads, Facebook Piksel, Google Analytics, Google Optimize, Hotjar gibi entegrasyonları hızlıca yapabilirsiniz.
  5. Tabi ki yayına göndererek süreci tamamlamış oluyoruz.

Ne kadar 3.1 ve 3.2 de ki maddelerde olan kodları sitenize manuel eklemenizi tavsiye ediyor olsam da cms ler için çeşitli eklentilerle bunları kolayca ekleyebilirsiniz. Örneğin wordpress de google tag manager kolay kurulumu için DuracellTomi’s Google Tag Manager for WordPress eklentisini tavsiye edebilirim.

Tüm kurulumu bitirdikten sonra etiketlerimizin iki kez tetiklenmediğinden emin olmak için, Google Tag Manager a taşıdığımız tüm sabit kodlu etiketlerimizi sitemizden ve/veya uygulamamızdan kaldırdığımızdan emin olalım.

Google Tag Manager kurulumunuzu daha rahat takip edebilmek amacıyla Google’ın güzel bir Chrome eklentisi olan Tag Assistant (by Google) ı kullanmanızı da tavsiye ederim. Farlı bir eklenti olan dataslayer ı da deneyebilirsiniz.

5/5 - (3 votes)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mualla Premium Chocolate